30 Mart 2010 Salı

Gelişim Bilançosu:

Bildiğiniz gibi işletmeler her üç ayda bir geçici bilançolar düzenlerler. Bunu da basit anlamı ile nerede olduklarını, nereden nereye geldiklerini görmek için yaparlar. Sonuçlarını gözden geçirerek varsa hatalarını ortaya çıkartır, yapmamaları gereken eylemleri saptarlar.

Düzenlenen bu bilançoların incelenmesi sonunda varsa gereksiz yapılmış yatırımlar durdurulur, ya da fazla olan masrafların elimine edilmesine karar verilir.

Peki biz neden kendimiz için böyle bir bilanço hazırlamayalım?
Düzenlemesi son derece basit ve pek fazla zamanımızı almayacak bu bilançoyu gelin biz her ay düzenleyelim. Bu sayede hedeflerinizi saptamak, revize etmek ve elde etmiş olduklarınızı somut bir şekilde görmek imkanınız olacaktır.

Gelişim Bilançosu Düzenleme:
Kendi muhasebemizi tutmaya karar verdiysek öncelikle birkaç soruyu kendimize açıkça sormanız gerekecektir.
Bu soruları da bir nevi bilanço kalemi gibi görecek olursak olmazsa olmaz kalemleri aşağıdaki şekilde sıralanmak gerekecektir.

-Ne yaptım?
-Ne yapmayı planlıyorum?
-Henüz gerçekleşmemiş hedeflerim nelerdir.
-Görünmeyen kalemler

Şimdi elimize bir kalem ve bolca kağıt alarak rahatça bir yere oturalım. Bu kez müzik dinlemenizde veya bulunduğunuz ortamın şekline sınırlama koymayalım.
Oturacağınız yer bir deniz kenarı veya bir kafe bile olabilir. Sadece dinlediğiniz müzik tarzı sizi demotive edip düşüncelere dalmanıza neden olmasın yeter.

Unutmadan söyleyeyim. Bu bilanço içerisinde başaramadıklarım diye bir hane asla yer almayacaktır.
Amacımız elde ettiğimiz ve elde etmek istediğimiz başarılarımız üzerine kurulu olup eksi kalemleri bu kez es geçip görmezlikten gelmenin kimseye bir zararı olmayacaktır.

Ne yaptım kalemi:
Bu kaleme o güne dek gerçekleştirmiş olduğumuz ve başarımız olarak görebileceğimiz ne varsa yazalım.
Herkesin kendisine ait olduğunu düşündüğü başarıları illaki vardır. Bu kağıtları siz istemeden kimse göremeyeceği için canınız ne çekiyorsa onu yazmanızda hiçbir sakınca yoktur.
Daha iyi bir sonuç alabilmek adına önce genellemeler yapıp ardından alt kalemlere ayırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Alt kalemler herkesin kendi düzenlemek istediği biçimde oluşturulabilir. Benim önerimse aşağıdaki şekildedir.
-Aile
-İş
-Aşk hayatı
-Kişisel Gelişim
-Hobi



Ne yapmayı planlıyorum kalemi:
Burada önerim fazla dağılmadan yukarıda sayılan şıklar doğrultusunda gelecekteki planlarınızı yazmanız olacaktır.
Hedefler ve planlananlar gözümüzün önüne somut bir şekilde konduklarında daha büyük bir anlam taşırlar. Aksi halde unutulması, ertelenmesi veya tamamen göz ardı edilmesi işten bile değildir.

Henüz gerçekleşmemiş Hedefler Kalemi:
Hepimizin gerçekleştirmek istediği sürece bağlı hedefler vardır. Bunları da yine sıralamayı bozmadan ilgili şıklara dağıtmak akılda kalıcı olmalarını sağlayacaktır. Bu kalemi bilançoyu yapmaya başladığımız ilk gün boş geçmenizi öneririm.
İlk kez yaptığımız bir uygulamada hedefler de yeni olacağından henüz gerçekleşmemek gibi bir durum mevzubahis değildir.

Görünmeyen Kalemler:
Bilançomuzu yapmaya başladığımız ay ve onu takip eden ilk birkaç ay içinde bu kaleme hiç ihtiyacımız olmayacaktır.
Bu kaleme sadece saptanan sürede gerçekleşmeyen hedeflerimizi atıp belli bir süre üzerini örteceğiz. Ta ki onu yeniden gündeme taşımayı canımız isteyene dek bu kaleme bir daha dönmeyeceğiz.
Bilanço Kullanımı ve Kontrolü:
-Her ayın mümkünse belli bir zamanında bilanço kontrolümüzü yapmaya özen gösterelim.
-Dikkat edeceğimiz en önemli nokta bu konuda kendimizi incitmemek olacaktır. Bu bilançoyu kendimize olumlu katkı sağlamak için çıkardığımızı unutmayıp, gerçekleşmeyen kalemlere fazla takılmayalım.
-Öte yandan kendimize daima açık olmaya çalışalım. Kendi kendimizin patronu olduğumuza göre ortada kendimizden başka kimseye verilecek bir hesap da yoktur. Gerçekleşmeyen bir hedefi saklamamız ya da görmezlikten gelmemiz gereksiz bir kandırmaca olacaktır.
-Belirlenen tarihlerde gerçekleşmeyen kalemleri bir süre için bilanço dışına çıkartmamızda herhangi bir sakınca yoktur. Devamlı olarak gerçekleşmemiş hedefler kalemini kabartmaktansa bunu bir süre ‘Görünmeyen Kalemler’ hesabına atmak içimizi rahatlatacaktır.
-Takip eden zamanlarda görünmeyen kalemler hesabını kontrol ederek buraya atmış olduklarımızı yeniden henüz gerçekleşmemiş hedeflere atabiliriz. Bunu da sadece canımız isterse yaparız.

Hobilerimiz:
Gelişim bilançosunu kapatmadan evvel özellikle üzerinde durmak istediğim bir konu var. O da hayatımıza olumlu katkılar sağlayan hobilerimiz.
Ailemiz, aşkımız, gelişim, iş gibi konular hayatımızda önemli bir yer tuttuğundan bunlar için durmaksızın çalışır ve birçoğumuz devamlı olarak hayatımızdan ödün veririz.
Peki sıkılıp bunaldığınızda, canınız minik bir değişiklik istediğinde neler yapıyorsunuz? Sığınacak gerçek bir limanınız var mı?
Bu anlamda iş dışında kendimizi verdiğimiz uğraşlarımız bu tür uğraşlarımız bize moral kazandıran, huzur veren güvenli birer limandır.
Bunun için herhangi bir yeteneğimizin olması veya konu her ne ise mutlak surette başarılı olmamız gerekmez.
Üstüne birde başarı elde ediliyorsa ne ala ancak hobiler kendimize ait zaman diliminde sadece kafamızı boşaltmamıza yardımcı olsalar bile görevlerini tamamlamış sayılırlar.
Sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder